Зошто се користи микроскоп во стоматолошката пракса?

Затоа што микроскопот го зголемува видното поле до 25 пати, со кое се овозможува најпрецизно пломбирање и лекување на заби, лесно откривање на канали кои што со голо око се невидливи, обработување на тесни и непроодни канали, отстранување на скршени инструменти и колчиња од коренски канали и аплицирање на МТА (посебен цемент кој се користи за лекување на ендодонтски компликации) во канали. 

Погледни видео:

Додади коментар