Зошто амалгамските (црни) пломби треба да се заменат со бели пломби?

Причина за тоа се пукнатините кои се резултат од  „долгогодишната издржливост“ на  амалгамската пломба која надворешно може да изгледа сосема добро и после 10 – 20 год. Преку пукнатините бактериите многу лесно можат да стигнат до коренските канали и да ги инфицираат. Доколку се многу длабоки пукнатините можат да бидат причина и за екстракција (вадење) на забите.

 

amalgamski plombi

Додади коментар